Kisgyermekes családok Egyházaskozáron

2009. július 09.

A veszprémi görög katolikus szervezőlelkészünk, Dr. Mosolygó Péter atya szervezésével először tartottunk nyári tábort a hittanos gyermekeknek és családjaiknak július első napjaiban. Egyházaskozáron, egy dimbes – dombos vidéken megbúvó, 900 fős, nyugodt kis faluban gyűltünk össze egy hosszú hétvégére, ahol élvezhettük a falusi turizmust.

A társaság fele, 3 család már csütörtökön útnak indult és délután együtt érkeztek az ifjúsági szállóra, ahol birtokba vehették a felújított, tornácos parasztházat, melyben mindannyian laktunk.

Péntek délelőtt lovas kocsival látogattak át a szomszédos településre, Bikalra, majd ezt követően a szállásunknál lévő állatsimogató területén lehetett kantáron, vagy a nélkül lovagolni.

Az istálló és az állatsimogató egész nap látogatható volt, ahol a gyerekek szívesen töltötték idejük nagy részét. Voltak itt lovak minden féle méretben, kecskék, birkák, mangalica malacok, nyulak, tyúkok, kutyák-macskák és egy szamár is.

Pénteken este – mire mindenki megérkezett – tábortűz mellett gyűltünk össze.

Másnap délelőtt honismereti foglalkozáson vettünk részt, melyen a honfoglalás és a török kor közötti időszakról hallhattunk érdekességeket a két korabeli ruhákba öltözött előadótól. Mindeközben bemutatták a kor fegyvereit és szerszámait. Kezünkbe vehettünk kardokat, szablyákat, fokost, baltát, és megfújhattuk a kürtöket.

Az elméleti rész után mini jurtát építettek fából nemez borítással terepasztalon, amelybe a kisebb gyerekek törökülésben el is fértek.

A program íjászattal és fakardozással zárult. Ebben elég sikeresnek bizonyult a társaság.

Szombaton a csendes pihenő után kézműves délutánt tartottunk, ahol a gyerekek mellett mind a nők, mind a férfiak kipróbálhatták kézügyességüket. Nemezeltünk, batikoltunk, és agyaggal korongoztunk is. Sok szép alkotás született minden kézműves technikával. Este közösen megünnepeltük legkisebb jelenlévőnk, Kökény első születésnapját.

Vasárnap délelőtt közös görög katolikus szentmisén vettünk részt a helyi római katolikus templomban, ahol szép számban megjelentek a helyi lakosok is.

Ebéd után elhagyva a táborhelyünket hazafelé vettük az irányt, hogy kipihenhessük az éjszakákba nyúló beszélgetésekkel és korai ébredésekkel tarkított nyaralást. 

A táborban résztvevő 17 gyermek és 13 felnőtt négy vidám és élmény dús napot tölthetett el Egyházaskozáron

Pappné Kondás Ágnes