Élővíz szentelés

2010. január 10.

A 2009-ben hagyományteremtő céllal kezdett vízkereszti élővíz-szentelést az idén január 10-én ismét megtartottuk. Az időjárás kegyesebb volt hozzánk, mint az elmúlt években, mert nem esett sem ónos eső, sem hó, és nem is volt olyan csontig hatoló hideg, mint tavaly ilyenkor.

A vasárnap délelőtti szentmise után dr. Mosolygó Péter parókus atya vezetésével, a vízkereszti tropárt énekelve vonultunk le a veszprémi vár falai alatt tovafutó Séd patak partjára. A Szerelem-sziget elején – az egykori malmokból kialakított házak mögött – a vízállás sokkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt. A bővizű, kicsit koszos patak csak úgy hömpölygött alattunk.

Kántorunk, Kőnig Károly vezetésével elénekeltük a nagy vízszentelési szertartást, parókus atya pedig elmondta Szent Szofroniosz jeruzsálemi pátriárka hosszú és gyönyörű vízszentelési imáját, egyenként alámerítve a háromágú gyertya égő szárait, majd a kereszt jelével megszentelte a tovafutó vizet.

Ez az ősi szertartás a Krisztus utáni 7. századra nyúlik vissza, hiszen Szent Szofroniosz 550 körül született Damaszkuszban. Retorikai tanulmányai után Szent Teodosziosz kolostorában tett szerzetesi fogadalmat Palesztinában. A hódító perzsák elől menekülve 603-ban Fönicián át Antiochiába, majd Kilikiába érkezett, később Egyiptomban harcolt az eretnekek ellen. Megjárta Rómát, majd Konstantinápolyt, és 634-ben jeruzsálemi pátriárka lett. Itt is halt meg 638. március 11-én. Művei közül főként imák, egyházi költemények maradtak ránk. Szép szertartásunk az arra sétáló járókelőket is megállította, a környék lakóit pedig az ablakokba csalogatta.

A frissen szentelt vízzel való meghintés után, a vízkereszti tropár és konták dallamait énekelve vonultunk végig a szigetre vezető sétaúton.

Dr. Dohanics Éva világi elnök